Οι πρωτεΐνες Γάλακτος περιορίζουν τους ερεθισμούς της επιδερμίδας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγιούς της όψης.
Το γάλα χρησιμοποιείται σαν καλλυντικό από την αρχαιότητα, αξιοποιώντας τις ενυδατικές, καθαριστικές και θρεπτικές ιδιότητές του. Παρά το γεγονός ότι οι καλλυντικές πρώτες ύλες εξελίσσονται διαρκώς, το γάλα παραμένει ιδιαίτερα αγαπητό, χάρη στην πλούσια σύνθεσή του και στην εξαιρετική συμβατότητά του με την επιδερμίδα.
Οι πρωτεΐνες γάλακτος προσφέρουν σημαντικές ενυδατικές και θρεπτικές ιδιότητες:
1. Η ενυδατική τους ικανότητα είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής απορρόφησής τους, καθώς και της ικανότητάς τους να ‘δεσμεύουν’ το νερό. Αυτά τα χαρακτηριστικά προάγουν τη δημιουργία ενός υγροσκοπικού φιλμ στην κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας. Παράλληλα, οι πρωτεΐνες γάλακτος απελευθερώνουν συγκεκριμένα αμινοξέα, τα οποία είναι σημαντικά συστατικά του φυσιολογικού ενυδατικού παράγοντα του δέρματος [NMF].
2. Είναι πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, καθώς, όπως λίγες πηγές πρωτεϊνών, οι πρωτεΐνες γάλακτος προσφέρουν περισσότερο από 40% απαραίτητα αμινοξέα. Αυτά τα αμινοξέα δεν μπορούν να συντεθούν από τα ανθρώπινα κύτταρα. Ωστόσο, συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της φυσιολογικής μεταβολικής δραστηριότητας των κυττάρων, καθώς συμμετέχουν στη σύνθεση του κολλαγόνου, της ελαστίνης και της κερατίνης.
3. Τέλος, οι πρωτεΐνες γάλακτος παρουσιάζουν αξιοσημείωτη συμβατότητα με την επιδερμίδα. Θεωρούνται ότι είναι ενώσεις που μιμούνται τη δράση των φυσιολογικών συστατικών του δέρματος και, επιπλέον, είναι πολύ εύκολα βιοδιασπώμενες, επομένως τέλεια ανεκτές από το δέρμα.